N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, wil zo snel mogelijk bodycams voor de Antwerpse agenten. Dat vertelde De Wever in een interview met VTM NIEUWS naar aanleiding van de agressie tegenover agenten op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. 

Omstreeks 19 uur vrijdagavond zag een fietspatrouille van de Antwerpse politie een auto gevaarlijk rijden op de Turnhoutsebaan. Nadat de agenten de auto eindelijk konden  controleren, werden zij omsingeld door een grote groep relschoppers. Hoewel er onmiddellijk alarm was geslagen, kregen de agenten rake klappen en trappen.

“Kaakslag”

Later dook er over de politie-interventie een ander filmpje op. In deze lezing van de feiten werden de agenten van de fietsbrigade niet aangevallen door omstanders. “Dit is een kaakslag voor de agenten. Zij zijn deel van het fietsteam, dus geen zware jongens. Ze worden aangevallen, lopen kneuzingen op en worden nu leugenaars genoemd. Dat is echt nefast”, zegt De Wever in een reactie op het filmpje.

De burgemeester van Antwerpen ziet een oplossing in het gebruik van bodycams. “Ik ben vragende partij voor het gebruik van bodycams bij de agenten. Ik hoop dat de regeling zo snel mogelijk door het parlement komt in het kader van de aangepaste camerawet. Wat mij betreft lopen de agenten daar vanaf morgen mee rond. Dan moeten we dit soort nonsens niet meer ondergaan”, betoogt De Wever in VTM NIEUWS.

Ijdele hoop

Na de agressie tegenover de agenten riep De Wever de buurt op tot het geven van een ‘signaal’. Het aanvallen van de agenten noemde hij “laag” en hij vestigde er zijn hoop op dat de buurt de daders zou aanduiden. Van een signaal is er vandaag sprake, maar niet het signaal waarop de burgemeester hoopte. Vandaag gaat er namelijk een protestmars door.

Volgens De Wever is dat “niet waar ik op gehoopt had. Als zoiets al voor de vierde keer in twee maanden gebeurt, dan hoop je te weten te komen welke jongeren verantwoordelijk zijn. Als buurt zou ik het signaal willen geven dat je er niets mee te maken hebt. Dat mensen zouden zeggen: met die en die loopt het fout. Daar had ik op gehoopt”, stelde De Wever in VTM NIEUWS.

Probleemwijk Borgerhout

In juni waren er ook al een reeks gelijkaardige gevallen van geweld tegen de politie in de multiculturele wijk. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor.

Het is al langer onrustig in Borgerhout, dat net als Molenbeek een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie.

ADVERTENTIE