Nederlanders maken zich grote zorgen over de integratie van moslims in hun land. 65% blijkt er niet in te geloven. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door De Telegraaf

Bijna twee derde van de Nederlanders heeft de hoop in een volledige integratie opgegeven. Er heerst vooral pessimisme over de integratie van de derde generatie moslims in het land. Daar gelooft slechts 13% van de Nederlanders nog in.

Homegrown terroristen

Het pessimisme is grotendeels te verklaren doordat de daders van de recente aanslagen op Europese bodem steeds homegrown terroristen blijken te zijn. Ze plegen aanslagen in hun eigen regio en dat verklaart het lage vertrouwen in de integratie. Onderzoeker Tim de Beer: “Mensen leggen onmiddellijk de link met integratie.”

Tim de Beer stelt een crisis vast. “Tien jaar geleden waren we veel positiever over integratie.” Hij ziet dan ook een duidelijke kentering. “Mensen denken dat de problemen zo groot zijn geworden en niet meer op te lossen vallen”, aldus de onderzoeker.

Islamitische terreur

Het onderzoek peilde ook naar de houding tegenover moslims. Verrassend is dat de recente terreuraanslagen niet leiden tot meer haat of afkeer tegen moslims. De groep mensen die zich negatief opstellen tegenover moslims, is zelfs geslonken. “Mensen raken gewend aan de dreiging en zoeken vaker naar nuance. Als iets went, worden mensen neutraler”, stelt de Beer in De Telegraaf.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 55% van de ondervraagden vindt dat moslims zich meer moeten uitspreken tegen de aanslagen gepleegd in naam van hun godsdienst. Slechts een kleine groep van 7% vindt dat moslims zich voldoende uitspreken. 16% vindt ook dat moslims zich helemaal niet moeten verdedigen. Wat opvalt is dat vooral een grote meerderheid van de moslims die werden ondervraagd vinden dat zij zich al genoeg uitspreken tegen terreur in naam van de islam.

ADVERTENTIE