Zondag stapten zo’n 150 mensen door de straten van Borgerhout nadat burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (NV-A) om een signaal had gevraagd van de buurt nadat opnieuw agenten werden aangevallen door allochtone jongeren. De Wever zei niet onder de indruk te zijn van de actie ‘Signaal aan Bart De Wever’.

Vrijdagavond raakten twee agenten lichtgewond in Borgerhout toen ze aangevallen werden door een grote groep allochtone jongeren. Eerder werden ze bijna van de weg gemaaid door een vrouwelijke autobestuurster. Toen de agenten daarop hun wapen trokken, werden ze belaagd door de groep jongeren, zo’n 70 à 90 allochtonen.

‘Signaal aan Bart De Wever’

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) noemde het gedrag van de allochtone jongeren “laag” en benadrukte dat hij het jammer vindt dat zo’n agressieve jongeren telkens weer de reputatie van de stad besmeuren. De Wever vroeg dan ook een signaal vanuit de buurt “om niet alleen die daden te veroordelen, maar de schuldigen ook aan te duiden en het respect voor de politie voorop te stellen”.

Vervolgens kwamen een aantal buurtbewoners op het idee om een manifestatie te organiseren onder de noemer ‘Signaal aan Bart De Wever’. Zo’n 150 personen stapten over de Turnhoutsebaan in Borgerhout tot aan het Koningin Astridplein. Nadien vormden ze een mensenketting. Ook enkele politici wandelden mee. Onder meer Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) droegen hun steentje bij.


“Wij willen gerust een signaal geven, maar dan een dat meer is dan wat er de laatste tijd in de pers komt over agressie tegen ordediensten, wat uiteraard niet goed te keuren valt”, zegt mede-initiatiefnemer Karen Verstraeten. “De wijk is altijd wel een probleemwijk genoemd, maar ondertussen wonen er een hele hoop mensen die samenleven, en dat op een fijne manier. We zijn soms wat ontdaan door de hele negatieve reacties die dan ineens over heel de wijk worden uitgesproken.”

Bart De Wever liet aan VRT weten niet onder de indruk te zijn van de actie. “Ik had een ander signaal verwacht. Ik denk dat het normaal is dat als op twee maanden tijd de politie in uw buurt vier keer wordt aangevallen door jongeren, dat je dat als buurtbewoner niet pikt. Wie zijn die jongeren, wie zijn die ouders, daar moet verantwoordelijkheid worden genomen. Als men niet verder komt dan een betoging om de burgemeester uit te schelden voor racist en neonazi, dan is dat zeer droevig”, aldus De Wever.

ADVERTENTIE