Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Franse president en de Franse ambassadeurs had president Emmanuel Macron (En Marche!) het uitgebreid over de strijd tegen islamitisch terrorisme. “Ja, ik heb het expliciet over islamistisch terrorisme”, aldus de president. “Het heeft geen zin om naïef te zijn over dit onderwerp.”

Dinsdag verzamelden de Franse president Emmanuel Macron en alle Franse ambassadeurs voor de jaarlijkse bijeenkomst waar de Franse president traditioneel de lijnen uitzet voor het buitenlandse beleid van Frankrijk. Macron had het uitgebreid over de strijd tegen terrorisme, meer bepaald islamitisch terrorisme.

Strijd tegen islamitisch terrorisme prioritair

De Franse president benadrukte meermaals dat de strijd tegen islamitisch terrorisme de hoogste prioriteit is van Frankrijk in het buitenland. “De veiligheid verzekeren van onze burgers betekent dat de strijd tegen islamitisch terrorisme onze eerste prioriteit is”, aldus Macron. “Ja, ik heb het expliciet over islamistisch terrorisme, en ik sta achter het gebruik van dat bijvoeglijk naamwoord.”

“Niets zou absurder zijn dan het verband tussen terroristische aanslagen en het politieke en fundamentalistische geloof van een zekere islam te ontkennen”, zei Macron. “Het heeft geen zin om naïef te zijn over dit onderwerp.” Volgens de president begint de strijd tegen terrorisme in de eerste plaats financieel. Geldstromen naar en lucratieve deals met terroristische organisaties moeten stoppen. “De uitroeiing van terrorisme moet via het droogleggen van hun financiën.”

Later in zijn toespraak benadrukte de president wel dat angst voor de islam en de miljoenen moslims die in Europa leven en “geen enkele band hebben met de fanatieke doctrine” niet nodig is. Maar Frankrijk moet volgens Macron wel een centrale rol (blijven) spelen. “Frankrijk moet het initiatief houden en de wereld hervormen, samen met zijn bondgenoten”, aldus Macron.

Sinds 2015 kreeg Frankrijk te maken verschillende terroristische aanslagen. De aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo, in de concertzaal Bataclan, met een vrachtwagen in Nice,… . Allemaal werden ze opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. In totaal kwamen 230 mensen om het leven bij terroristische aanslagen in Frankrijk sinds begin 2015.

ADVERTENTIE